Rakastan tositarinoita. Lentokoneen elokuvatarjonnastakin tarkistan ensimmäiseksi "true stories" -osaston. Mieleeni on jäänyt erityisesti italiailaisen tenorin, Andrea Bocellin, elämästä kertova Music of Silence (2017), jonka kautta Jumala itse asiassa puhui minulle eräässä elämäni tienristeyksessä.
Top three elämäkerrat
1. Marie Monsen, Jumalan ihmeitä, Karas-Sana 1983
Aloitin ensin tämän esittelyn kertomalla faktoja Mansenista, mutta se tuntui aivan liian tylsältä. Tämän pikkukirjan perusteella Marie-ystävämme elämästä teki värikästä seikkailua hänen lapsenomainen luottamuksensa Jumalan huolenpitoon. Tarina tarinan jälkeen hän kuvaa yliluonnollisia johdatuksia, miten hän esimerkiksi sai tarvitsemiaan vaatteita (esim. juuri sopivan kokoisen huopahatun hänen tavallista isompaan päähänsä) tai miten hän lähti pitkälle työmatkalle ilman rahaa ja kuinka Jumala järjesti tarvittavat varat askel kerrallaan. Aivan mahtavan rohkaisevia Jumalaan luottamisen tarinoita.
Marie tuntui läheiseltä myös siksi, että hän oli sinkku ja työskenteli 30 vuotta lähetystyöntekijänä Kiinassa, missä minäkin asuin pari vuotta 1990-luvulla, 60 vuotta sen jälkeen, kun Marie oli lähtenyt maasta. Hän oli norjalainen luterilainen lähetystyöntekijä, joka sai olla Jumalan suuren herätyksen välineenä Kiinassa 1900-luvun alussa. Häntä kuvataan pieneksi ja hiljaiseksi, mutta hänen hengellinen vaikutuksensa on ollut kaikkea muuta. Jotkut kiinalaiset kutsuvat häntä yhä “kotiseurakuntien äidiksi”. Hänen uskomattoman inspiroivasta elämästään voi lukea enemmän täältä.
2. Kai Kortelainen, Jippu - Kun perhonen lakkaa hengittämästä, WSOY 2022
Tämä oli ehkä taitavimmin kirjoitettu teos kaikista vuonna 2022 lukemistani kirjoista. Kortelaisen kielen taju sekä pelkistetty ja terävä ilmaisu sopi täydellisesti tähän karun rehelliseen tarinaan. Toisaalta Jipun omat tekstit kuvasivat kauniin runollisesti hänen sisäisiä prosessejaan. Hieno kokonaisuus.
Kirjoitin oman tarinanikin (Kutsuna kuuliaisuus) rehellisesti, ajoittain jopa raadollisesti, mutta tämä on sitä potenssiin sata. Yhdyn Jipun toiveeseen siitä, ettei armahdettujen ihmisten tarvitse pitää yllä kulisseja vaan voimme olla aitoja haavoinemme ja heikkouksinemme. Jippu siis oli menestynyt artisti, jonka elämä törmäsi seinään päihteiden, väkivaltaisen suhteen ja mielenterveysongelmien johdosta. Upeaa, että ei-kristillinen kustantaja teki näin vahvasti kristillisen kirjan. Keijo Leppänen valitsi sen Vuoden kristillinen kirjaksi. Ansaitusti.
3. Alister McGrath, C.S. Lewis, Elämä, Perussanoma 2013
Aivan ihana kirja. Tämä perinpohjainen teos ei listannut C.S. Lewisin ansioita vain kirjailijana ja ajattelijana vaan toi hänen persoonansa eläväksi ja jopa tavallisellekin kuolevaiselle samastuttavaksi. Lewis oli 1900-luvun merkittävimpiä kristillisiä ajattelijoita, mutta alunperin hän oli vakaumuksellinen ateisti. Ehkä juuri sen taustan takia hän kykeni sanoittamaan kristinuskon totuuksia kristallin kirkkaasti. Hänestä sanotaan, että hän “avaa kristilliseen uskoon syvemmän näköalan: hän vetoaa sekä ajatteluun, tunteisiin että mielikuvitukseen kyseenalaistamatta uskon perustavia tunnusmerkkejä”.
Seuraavassa postauksessa tulevat vielä englanninkielisten kirjojen suosikkini 2022. Aiemmissa postauksissa: tietokirjat, kaunokirjallisuus ja viihdekirjallisuus.
Luin Jipun kirjan viime vuoden lopulla vajaassa viikossa. Oli pakko lukea loppuun lyhyessä ajassa kun laina-aika umpeutui. Tosin kirja oli mielenkiintoinen, ettei sen puoleen ollut ollenkaan vaikeaa. Jipun kokemukset ovat jossakin muodossa tulleet omassa työssänikin vastaan. Kiitos Maarit näistä kirjaesittelyistä :)