Mitä sinä luet mieluiten? Kun palasin Etelä-Afrikasta Suomeen ja muutin Keravalle vuonna 2021, hankin heti kirjastokortin. Rakastan kirjastoja! Rakastan kirjojen avaamia uusia maailmoja, sekä sisäisiä että ulkoisia.
Alkuvuodesta 2022 asetin tavoitteekseni lukea 50 kirjaa. Matkan varrella nostin tavoitteen 60:een ja lopullinen saldo oli 62. Mukaan mahtui floppivalintoja, mutta tunnollisena luonteena luin jokaisen kirjan loppuun. Helmistä koostin top three -listat eri genreistä, jos niistä vaikka olisi iloa ja hyötyä toisillekin.
Top three tietokirjani 2022
1. Juhana Turkki, Puhevalta käyttöön (Otava 2015)
Koska minulla oli tänä vuonna tavallista enemmän puhekeikkoja, hyödyin tästä kirjasta kaikista lukemistani kirjoista eniten. Kirja on kirjoitettu dialogiksi kuvitteellisen puhekouluttajan ja insinöörin välille. Samalla kun se ammentaa viisautta antiikin retoriikan opettajilta (usein ajattelin, millä ihmeen perusteella pidämme itseämme jotenkin erityisen valaistuneina ja viisaina), Turkki antaa mainioita käytännön vinkkejä vaikuttavan puheen valmisteluun. Yhdeksästä kysymyksestä minusta valmistelussa on ollut hyödyllisimpiä kaksi: mitä kuuliijat pelkäävät ja mistä he ovat ylpeitä. Nämä auttavat minua samastumaan yleisööni ja muokkaamaan sisältöä kuulijoitani kohtaavaksi. Kirja on toisaalta myös puheenpidon filosofiaa syvällisesti käsittelevä teos ja se saa aikaan omaa pohdintaa aiheen äärellä. Suosittelen myös Turkin kirjoja Puhevalta ja Tarinan valta.
2. Ulrika Gustafson, Valoisa kaupunki, Sally Salmisen elämä ja teokset (Teos 2019)
Uteliaisuuteni Sally Salmiseen heräsi, kun luin arvion hänen juuri käännetystä elämäkerrastaan Aikani Amerikassa (Teos 2022). Salminen kirjoitti ensimmäisen ja kuuluisimman romaninsa 1930-luvulla työskennellessään kotiapulaisena New Yorkissa, mikä kiinnosti minua, koska itsekin asuin niillä kulmilla 1990-luvulla. Kun odottelin Aikani Amerikassa -kirjan vapautumista kirjastosta, lainasin Valoisan Kaupungin, joka johdatti minut lukemaan Katrinan (ks. alla) ja sitten sain vihdoin käsiini myös Aikani Amerikassa. Salminen teki naisena rohkeita omanlaisiaan valintoja jo 1900-luvun alussa, seurasi intohimoaan kirjoittaa kirjoja, vaikkei olosuhteet rohkaisseet siihen ollenkaan. Hänen tarinaansa voisi todellakin kutsua “tavallisen naisen epätavalliseksi elämäksi”.
3. Danielle Miettinen, Päivi Räsänen, Valtakunnan syytetty (Perussanoma 2022)
Sen lisäksi, että on ihana lukea hyvin tuotettua ja laadukasta tekstiä, pidin Miettisen pyrkimyksestä antaa ääni kaikille osapuolille tässä julkisuutta valtavasti saaneessa oikeusprosessissa. Sisältö painottuu Räsäseen, mutta näkökulmansa saavat kertoa myös rikosilmoituksen tehnyt pappi ja valtakunnansyyttäjä. Miettinen oli haastatellut kirjaansa varten myös poliiseja, oikeusoppineita ja seksuaalivähemmistöön kuuluvia. Kirja inhimillistää kaikkia osapuolia, mutta erityisesti Räsästä, joka esimerkiksi välillä jännittää lastenlasten syntymiä ja käy Lapissa hiihtämässä.
Muissa postauksissa on kauno- ja viihdekirjallisuuden sekä elämänkertojen ja englanninkielisten kirjojen suosikkini 2022.
Mielenkiintoisia kirjoja olet lukenut. Mielessäni on ollut myös tuo Danielle Miettisen Päivi Räsänen, Valtakunnan syytetty -kirja. Lukulistalle (itselle) siis. Olen pitänyt myös kirjaa lukemistani kirjoista usean vuoden ajan, mutta en ole asettanut lukumääriä siitä, kuinka monta kirjaa vuodessa luen. En tiedä montako sivua olen lukenut. Tänä vuonna olen lukenut 25 kirjaa. 🌟
Olipa mielenkiintoista lukea, mitä kirjoitit! Mielenkiinnolla jään odottamaan seuraavia parhaita kirjoja eri genreistä :) Nimim. Kirjojen rakastaja, jolla tällä hetkellä ei tunnu löytyvän aikaa lukemiseen (ainakaan niin paljon kuin toivoisi :)